цане

Александар-Цане Јанкуловски

Македонија , р. 1936

BIO:

Александар Јанкуловски – Цане
Александар Јанкуловски – Цане е роден во 1936 година во Прилеп.
Завршил училиште за применета уметност, Педагошка академија
и Факултет за ликовни уметности – отсек сликарство, во Скопје.
Јанкуловски е еден од основоположниците на македонската современа ликовна уметност, најплоден и најпознат македонски енформелист, кој за прв пат во Македонија во 60-тите години на 20 век започнал да слика со несликарски материјали како песок, струготини, горени дрва и бронза.
Овој македонски уметник работи и ѕидно, односно монументално и подеднакво штафеларно-минијатурно сликарство, скулптури, а најпознато негово дело е некрополата во Свети Николе.
Тој е првиот уметник кој во Македонија ја донесе апстрактнта уметност и енформелот.
Јанкулоски изложувал во цела поранешна Југославија, а неговите дела се наоѓаат на сите континенти од Њујорк, Сан Паоло, до Италија, Германија, Белгија, Холандија, Турција и други земји.
Тој е основоположник на многу ликовни колонии во Македонија и странство, а за своето творештво е добитник на бројни награди и признанија.

За единство
Масло
Нема на залиха

За единство
Масло
Нема на залиха

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Ванчо Јаков
Ванчо Јаков
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Димитар Манев
Димитар Манев
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Александар-Цане Јанкуловски

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж