aleksandar-risteski

Александар Ристески

Македонија , р. 1937

BIO:

Александар Ристески (1937-2020)
Александар Ристески-Шулц е роден 1937 год во Прилеп, Македонија.
Академија за ликовни уметности и постдипломски студии завршил во Белград 1962 година.
Член на УЛУС (Удружење ликовних уметника Србије) од 1960 година и член на ДЛУМ (Друштво на ликовни уметници на Македонија).
Студиски патувања во Италија, Франција, Бугарија и Русија.
Прва самостојна изложба имал 1958 година, а во 1965 година ја имал првата самостојна изложба во Скопје.
Долги години работел како професор во Училиштето за применета уметност во Скопје.
Автор е на неколку монументални дела во Прилеп (мозаик, Пошта), Куманово (Пошта), Стопанска банка Скопје и Народен театар во Струмица.
Добитник е на повеќе награди и признанија за сликарството.
Изработува енформелски, асоцијативни композиции, со мотиви од традицијата, убавините на Македонија, а посебно од родното прилепско поднебје, со маслени бои на платно и панел, цртежи, графички техники, мртви природи, пејзажи и др.
За Александар Ристески, уметникот Г. Чемерски ќе напише:
“Сиот под опсесијата на сетилната сила на нештата, потчинувајќи се на непосредниот ритам на самата материја што еднаш се јавува како беспредметна наслојка другпат како визија на планински предел, Ристески ја изедначувасвојата сликарска постапка со егзалтацијата пред материјата и разместувањетона материјата. Структурата на неговите слики е неединствена, релјефна, готова да го издаде своето единство и да се предимензионира како недефинитивна. Овој метод што произлегува од диспозициите на една рустикална природа, неинтелигентна и не трудејќи се да биде таква, а кој од друга страна асоцира на храбростите што ги внесе Жан Дибифе, го доведува Ристески до употреба на разновидни материјали, структури, издиференцирани премини од боја на песок”.

Слични автори

Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Данчо Кал`чев
Данчо Кал`чев
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Александар Ристески

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж