ana-temkova

Ана Темкова

Македонија , р. 1943

BIO:

Ана Темкова е родена 1943г. во Кавадарци, Р.Македонија.
Во 1966 година дипломирала на Академијата за ликовни уметности во Белград, во класа на проф.Зоран Петровиќ.
Во 1968/69 година специализира мозаик во Равена-Италија, во класа на проф.Ренато Сињорини.
Член е на ДЛУМ од 1967 година.
1987-1993 била професор на Факултетот за ликовни уметности -Скопје.
Студиски патувања имала во Франција, СССР, Италија, Грција, Шпанија, Бугарија, Холандија и Турција. Има повеќе од 100 групни изложби во земјата и странство.
Самостојни изложби:
1968-Штип, Уметничка галерија
1969-Равена, Италија, Галерија “А Мариани “
1970-Скопје, Уметничка галерија
1970-Охрид, Моша Пијаде
1971-Белград, Дом на ЈНА
1972-Нови Сад, Мал ликовен салон
1973-Скопје, Центар за култура и информации
1974-Скопје, Дом на ЈНА
1976-Сомбор, Галерија Сомбор
1980-Скопје, Центар за култура и информации
1980-Куманово, Уметничка галерија
1980-Неготино, Музеј на град Неготино
1980-Кавадарци, Народен музеј
1992-Скопје, КИЦ
1997-Скопје, Музеј на град Скопје
2001-Скопје, Музеј на град Скопје
2006- Струмица, НУ Центар за култура “Антон Панов”
2006-Штип, Завод-Музеј Штип,
2006-Куманово НУ Музеј Куманово, Уметничка галерија
Награди:
1966-Белград, Сојујзна младинска награда за сликарство “66”
1967-Тузла, Награда за портрет, Галерија на југословенски портрет
1968-Скопје, Награда за сликарство од весникот Млад борец
1969-Равена, Италија, Награда за сликарство “Винченцо Монти”
1975-Тузла, Откупна награда за портрет
1975-Сараево, Откупна награда за портрет од весникот “Ослобоѓење”
1978-Скопје, Републичка награда “11 Октомври”
1979-Скопје, Откупна награда за графика од НУБ “Климент Охридски”
1983-Скопје, Награда за сликарство, “Нерешки мајстори”
1984-Скопје, Награда за сликарство “ЛИКУМ”, Авторска агенција на СРМ
1986-Скопје Откупна награда за акварел од Синдикатите на СРМ
1986-Скопје, Откупна наградаза сликарство од ФАС “11Октомври”
1995-Скопје, Награда за сликарство мал формат “Димитар Пандилов”
1996-Скопје, Гран при на зимски салон ДЛУМ
2003-Скопје, Награда за сликарство , ”Лазар Личеновски”

Цвеќе
Масло
Нема на залиха

Цвеќе
Масло
Нема на залиха

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Ана Темкова

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж