blagoja-nikolovski.

Благоја Николовски

Македонија , р. 1944

BIO:

БЛАГОЈА НИКОЛОВСКИ е роден 1944 година во Скопје, Македонија.
Во 1965 година завршува на отсекот сликарство во Средното уметничко училиште во Скопје и своето образование го надоградува во ликовната школа (École des Beaux-Arts) во Париз. Живее и работи во Скопје.
Негови дела се наоѓаат во Франција, Германија, Австралија, Канада, Турција, Хрватска, Србија, Црна Гора, ...
САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ
1973 - Скопје, Центар за култура и информации
1974 - Сараево, Работнички универзитет “Ѓуро Ѓаковиќ”
1978 - Струга, “Струшки вечери на поезијата”
1984 - Скопје, Уметничка галерија
1989 - Скопје, Уметничка галерија
2010 - Скопје, галерија "Art Kitchen"
2012 - Штип, галерија „Безистен“
2012 - Скопје, галерија „Око“
ГРУПНИ ИЗЛОЖБИ
1971 - Скопје, Изложба на предложени членови на ДЛУМ, Изложбен салон на ДЛУМ “Ѓуро Салај”
1971 - Скопје, XXVI годишна изложба на ДЛУМ, Уметничка галерија
1972 - Скопје, Современи македонски уметници - млада генерација II, Музеј на современа уметност
1972 - Романија, Современа македонска уметност, Централен изложбен салон “Јаши Пиатра Неамц”
1973 - Тјентиште, Млади југословенски сликари
1973 - Скопје, XXIX традиционална есенска изложба на ДЛУМ, Уметничка галерија
1974 - Скопје, 30 години ДЛУМ, Уметничка галерија
1975 - Бања Лука, Интернационален есенски салон, Изложбен салон на Домот на културата
1975 - Белград, Денови на скопската култура “Изложба на надреалисти”, Центар за култура
1975 - Њу Делхи, III интернационално триенале на ликовна уметност, Лалит Кала Академија
1976 - Белград, Македонски млади уметници, Музеј на современа уметност
1976 - Загреб, Изложба на македонските уметници (во рамките на Недела на македонската култура во Загреб), Галерија Форум
1977 - Скопје, XXXII традиционална изложба на ДЛУМ, Музеј на современа уметност
1978 - Бања Лука, Современа македонска уметност, Дом на Културата
1978 - Скопје, XXXIII традиционална изложба на ДЛУМ, Музеј на современа уметност
1980 - Задар, Рефлексии на надреализмот во повоеното југословенско сликарство, X Плави салон
1980 - Скопје, XXXV годишна изложба на ДЛУМ, Музеј на современа уметност
1981 - Скопје, XXXVI годишна изложба на ДЛУМ, Уметничка галерија
1982 - Скопје, XXXVII годишна изложба на ДЛУМ, Уметничка галерија
1985 - Галерија над Атлантикот
1986 - Галерија над Атлантикот
1987 - Галерија над Атлантикот
1988 - Тузла, Југословенски портрет
1988 - Скопје, Македонска ликовна уметност во периодот 1948 - 1988, Уметничка галерија
1988 - Белград, Уметниците на Скопје излагаат во Белград, Дом на ЈНА
1995 - Париз, Франција, Изложба на македонски уметници
1997 - Копенхаген, Данска, Изложба на македонски уметници
2002 - Бон, Германија, Изложба на македонски уметници
НАГРАДИ
1973 - Награда за сликарство на весникот “Млад Борец” од Скопје
1975 - Награда за сликарство “Моша Пијаде” на VII есенски и I интернационален салон во Бања Лука
1975 - Откупна награда од Галеријата на изложбата на Југословенски портрет во Тузла
1984 - Награда на ДЛУМ “Нерешки мајстори” на изложбата на ДЛУМ
2000 - Награда на ДЛУМ “Нерешки мајстори” на изложбата на ДЛУМ

Ослободување 2
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Белиот гулаб
Комбинирана техника
Kонтактирајте нè за цена

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ослободување 2
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Белиот гулаб
Комбинирана техника
Kонтактирајте нè за цена

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Слични автори

Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Данчо Кал`чев
Данчо Кал`чев
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж