Борислав Траиковски

Борислав Траиковски

Македонија , р.

BIO:

Борислав Траиковски (1917-1996)
Борислав Траиковски е роден 1917 година во Битола, основно и средно образование завршил во родниот крај.
Во 1937 година ги започнал студиите на одделот за архитектура на Техничкиот факултет во Белград, кои биле прекинати од Втората светска војна и во 1941 година бил принуден да се врати во Битола.
Во периодот помеѓу 1944 и 1947 година предавал уметност во основно училиште во неговиот роден град.
Во 1951 година, Борислав Траиковски, Миле Корубин и Ристо Лозановски се првите македонци кои дипломирале на Академијата за ликовни уметности во Белград.
По дипломирањето во 1951 година, се вратил во родната Битола и се вработил како професор во гимназиската и учителската школа.
Во 1960 година, тој започнал да работи како вонреден професор на Техничкиот факултет во Скопје, но набрзо се откажал за да се врати во родната Битола.
Додека бил член на Друштвото на ликовни уметници на Македонија, тој поминал време на студиско патување во Италија во 1954 година и Париз во 1961 година, каде што дополнително поприма модерно европско влијание врз неговиот ликовен стил.
Траиковски еден од основачите и првиот претседател на Друштвото за ликовни уметници од Битола и еден од најзначајните членови на групата "ВДИСТ".
За својата работа е награден со голем број награди.

Маргаритки
Масло
МКД контактирајте нè за цена

Маргаритки
Масло
МКД контактирајте нè за цена

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Борислав Траиковски

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж