done-miljanovski

Доне Милјановски

Македонија , р. 1941

BIO:

Доне Милјановски
Дон Милјановски е роден 1941 година во с.Статица Костурско, Егејска Македонија.
Основно училиште и гимназија завршува во Унгарија, а во 1961 година е примен на Академијата за применета уметност во Будимпешта, отсек текстил во класата на Золтан Ракоши и Карој Плесниви.
1967 година дипломира и добива стипендија за постдипломски студии за една година.
Во 1968 година се враќа во Македонија во Скопје и истата година станува член на ДЛУМ.
1971 година се вработува во РТС како илустратор во одделението ТВ дизајн, а во 1978 година во одделението за сценографија и костимографија.
1977 година заминува на студиско патување во Париз.
1991 година започнува да работи како доцент по предметот текстилен дизајн на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Покрај самостојните изложби, како член на ДЛУМ, Милјановски изложува на изложбите што ги организира Друштвото , како во земјата така и во странство.
Награди:
1965 година награда на Академијата за применета уметност-Будимпешта
1976 Скопје-награда за цртеж на ДЛУМ
1983 година- откупна награда за цртеж на ДЛУМ на Уметничка галерија, Скопје и Скопје-графика -ДЛУМ
1984 Скопје, награда за цртеж на ДЛУМ-“Никола Мартиновски”
1986 Загреб, откупна награда за цртеж-ЈАЗУ
1994 Скопје, награда за графика на ДЛУМ – “Мијачки Зографи”
1995 Откупна награда на 11. Меѓународно триенале на графика во Норвешка

Вознесение
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Возвишение
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Изгрејсонцето од Метеори 2
Масло
Контактирајте нè за цена
Изгрејсонцето од Метеори
Масло
Контактирајте нè за цена
Плодовите од мојата градина
Масло
Контактирајте нè за цена
Мостот што не спојува
Масло
Контактирајте нè за цена
Под виножитото
Масло
Контактирајте нè за цена
Цветно матине
Масло
Контактирајте нè за цена
Пловидба 2
Масло
Контактирајте нè за цена
Пловидба
Масло
Нема на залиха
Езерска рапсодија
Масло
Нема на залиха
Кон небескиот град
Масло
Контактирајте нè за цена
Спомени
Масло
Нема на залиха
Исконски чувари
Масло
Нема на залиха
Градот
Масло
Нема на залиха
Игра над градот
Масло
Нема на залиха
Езерски мотив
Масло
Нема на залиха
Исконскиот град
Масло
Контактирајте нè за цена
Бдение
Масло
Нема на залиха
Молитва
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Вознесение
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Возвишение
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Изгрејсонцето од Метеори 2
Масло
Контактирајте нè за цена
Изгрејсонцето од Метеори
Масло
Контактирајте нè за цена
Плодовите од мојата градина
Масло
Контактирајте нè за цена
Мостот што не спојува
Масло
Контактирајте нè за цена
Под виножитото
Масло
Контактирајте нè за цена
Цветно матине
Масло
Контактирајте нè за цена
Пловидба 2
Масло
Контактирајте нè за цена
Пловидба
Масло
Нема на залиха
Езерска рапсодија
Масло
Нема на залиха
Кон небескиот град
Масло
Контактирајте нè за цена
Спомени
Масло
Нема на залиха
Исконски чувари
Масло
Нема на залиха
Градот
Масло
Нема на залиха
Игра над градот
Масло
Нема на залиха
Езерски мотив
Масло
Нема на залиха
Исконскиот град
Масло
Контактирајте нè за цена
Бдение
Масло
Нема на залиха
Молитва
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Ванчо Јаков
Ванчо Јаков
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Димитар Манев
Димитар Манев
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Доне Милјановски

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж