dushan-percinkov

Душан Перчинков

Македонија , р. 1939

BIO:

ДУШАН ПЕРЧИНКОВ е роден 10.04.1939 година во Скопје, Македонија.
Душан Перчинков е најзначаен претставник на геометриското сликарство, графичар, сликар, ликовен педагог и еден од најавтохтоните уметници.
1958-1963 – Студира на Академијата за ликовни уметности во Белград
1963-1966 – Магистерски студии на Академијата во Белград, во класата на Љубица Сокиќ
1969-1980 – Предава на Архитектонскиот факултет во Скопје
1965- Станува член на УЛУС, а една година подоцна и член на ДЛУМ
1970- Студиски престој во Париз како стипендист на Фондот “Моша Пијаде”
1980 – Професор на Факултетот за ликовни уметности во Скопје
2004- Музејот на современа уметност ја организираше неговата голема ретроспективна изложба. Учествувал на многубројни групни изложби во Македонија, некогашна Југославија, Велика Британија, Австрија, Франција, Италија и др.
Неговите дела се наоѓаат во Музеите на современата уметност во Скопје, Белград, Љубљана, Грац, во Националната галерија во Скопје и во повеќе приватни колекции.
1968-Добитник е на Октомвриската награда за сликарство на Македонија
1973-Добитник е III награда на Триеналето на југословенска графика во Битола
1974-Откупна награда на IV Меѓународно биенале на оригинален цртеж во Риека
1976- Награда за графика од Фондот “Моша Пијаде”
1977-Откупна награда на НУБ “Климент Охридски” Скопје
1978- Учество на изложбата на југословенскиот павилјон во рамките на Венециското биенале
1979- Откупна награда на Уметничката галерија-Куманово
1980- Откупна награда за графика на Уметничката галерија Скопје
1982-Откупна награда на Модерна галерија-Љубљана на 12 загребска изложба на југословенска графика во Загреб
1982-Откупна награда за цртеж на Музејот на современа уметност-Скопје

Романтичен предел
Комбинирана техника
Нема на залиха

Романтичен предел
Комбинирана техника
Нема на залиха

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж