ivan-velkov

Иван Велков

Македонија , р. 1930

BIO:

Иван Велков (1930-2008)
Роден на ден 22.04.1930 година во Врање, Иван Велков е претставник на повоената генерација ликовни уметници кој на индивидуален начин се приближува до апстрактната уметност, во нејзините најразновидни и модифицирани варијанти, со експресионистичка содржина, лирска и геометриска апстракција, енформел, кубистичка содржина, апстрактен експресионизам и др.
1948 Примен е на Академијата за ликовни уметности во Љубљана заедно со Радмило Поповски и Петар Хаџи-Бошков, со помош на Министерството за култура на Македонија. Од професорите Мариј Прегељ, Франце Михелич, Максим Седеј, Рико Дебењак и други го наследува култниот однос кон цртежот и графиката. Овие професори ќе остават траен белег врз творештвото на Веков.
1952 Се префрлува на Академијата за ликовни уметности во Белград, во класата на Зора Петровиќ.
1953 Со група студенти заминува на повеќедневен престој и во обиколка на галериите и музеите во Венеција и Фиренца.
1953 Дипломира на Академијата за ликовни уметности во Белград, магистрира 1955 година во класата на проф. Зора Петровиќ.
1953 Добива награда за сликарство на Белградскиот универзитет.
1954 Станува член на ДЛУМ
1960 Заедно со Петар Мазев го иницира основањето на групата “Мугри”.
1960 Заминува на студиски престој во Париз, како стипендист на фондот “Моша Пијаде”.
1962 Ја изведува ѕидната композиција “Пролетна игра” во Домот на културата во Струмица.
1963 Избран е за член на Иницијативниот одбор за основање на Музејот на современа уметност во Скопје.
1970-1995 Работи како професор на Архитектонскиот факултет во Скопје.
1993 Ја изведува ѕидната слика “Мугри” во Ружонберок, Словачка.
1995 Пензиониран е како редовен професор на Катедрата за ликовна уметност при Архитектонски факултет во Скопје.
Почина на 26 мај 2008 година Скопје, на 78 годишна возраст.

Од циклусот-Девојки на плажа
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Композиција 2
Цртеж
Контактирајте нè за цена
Композиција 3
Цртеж
Контактирајте нè за цена
Композиција 4
Композиција
Комбинирана техника
Нема на залиха
Стара Скопска чаршија
Масло
контактирајте нè за цена
Акт
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Од циклусот-Девојки на плажа
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Композиција 2
Цртеж
Контактирајте нè за цена
Композиција 3
Цртеж
Контактирајте нè за цена
Композиција 4
Композиција
Комбинирана техника
Нема на залиха
Стара Скопска чаршија
Масло
контактирајте нè за цена
Акт
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж