kole-manev foto

Коле Манев

Македонија , р. 1941

BIO:

Коле Манев
Роден 1941 година во Бапчор, Егејска Македонија.
1956- Се запишува во Средното уметничко училиште во Скопје,
1960- Се запишува на Ликовната aкадемија во Белград
1967-Заминува за Париз каде што останува да живее и работи 15 години.
1974- Член е на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ)
1980-Се враќа во Скопје, каде што живее и работи како слободен уметник.
Добитник е на голем број државни и меѓународни награди и признанија за сликарство и филм, меѓу која е и наградата во 2006 година од Француското Министерство за култура која му ја доделува наградата “Почесен витез на уметноста и творештвото “
Бил на студиски престој во Париз, а во Прага посетувал предавања за анимиран филм
Тој е македонски еминентен сликар, и филмски работник во областа на документаристика. Работел и како режисер на анимирани и документарни филмови, а има напишано и повеќе сценарија.
Има реализирано околу триесетина изложби и учесник е на многубројни групни изложби во Македонија, Франција и земјите од регионот. Живее и работи во Скопје и во Лазарополе.

Од циклусот:Спокој-Неспокој 2
Масло
Контактирајте нè за цена
Од циклусот:Спокој-Неспокој
Масло
Контактирајте нè за цена
Калинки
Масло
Нема на залиха
Од циклусот:Спокој-Неспокој 3
Масло
Нема на залиха
Од циклусот:Спокој-Неспокој 4
Масло
Нема на залиха
Од циклусот:Спокој-Неспокој 5
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

 

Од циклусот:Спокој-Неспокој 6
Масло
Контактирајте нè за цена
Од циклусот:Спокој-Неспокој 2
Масло
Контактирајте нè за цена
Од циклусот:Спокој-Неспокој
Масло
Контактирајте нè за цена
Калинки
Масло
Нема на залиха
Од циклусот:Спокој-Неспокој 3
Масло
Нема на залиха
Од циклусот:Спокој-Неспокој 4
Масло
Нема на залиха
Од циклусот:Спокој-Неспокој 5
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

 

Слични автори

Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Данчо Кал`чев
Данчо Кал`чев
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

 

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж