Mile_Korubin

Миле Корубин

Македонија , р. 1922

BIO:

Миле Корубин (1922-2000)
Миле Корубин е роден 1922 година во Прилеп.
1951 Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Белград.
1963-64 Специјализација во Париз, како стипендист на Француската влада.
1956-72 Работел како професор и директор на Училиштето за применета уметност во Скопје
Накусо дефиниран, творечкиот корпус на Корубин се сведува на ненаметлив и одмерен ракопис, без реторички шум. Едноставно и непретенциозно ова сликарство е посветено на топлиот лиризам, меланхолија, привлечноста на езотеричното и егзотеричното, на сензуалноста на претставата. Пејзажот, човечкото тело и просторот, видливото и невидливото, едноставното и природното се проникнуваат на едно хроматско поле, без да иницираат големи прашања или недоумици. Птицата, жената, куќата, небеското тело, квадратот, кругот не се изделени од просторот на сликарското платно. Најчесто слика во студено-топол контраст со многу поедноставни изразни средства и крајно поедноставена постапка на елиминирањето детали. Добитник е на многу награди и признанија

Ноќ
Масло
Контактирајте нè за цена
Ден
Масло
Контактирајте нè за цена
Девојка
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ноќ
Масло
Контактирајте нè за цена
Ден
Масло
Контактирајте нè за цена
Девојка
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж