Mirko-Vujisić

Мирко Вујисиќ

Македонија , р. 1957

BIO:

Мирко Вујисиќ е роден 1957 година.
1977-Завршил Училиште за применета уметност во Скопје, на одделот за графика. 1979-Завршил Педагошка академија во Скопје. Во 1984 година дипломирал во првата генерација на Факултетот за ликовни уметности во Скопје на одделот графика во класата на професор Драгутин Аврамовски. Во 1998 година магистрирал на Факултетот за ликовни уметности во Белград во калсата на професор Небојша Радојев. Во 1984 ја добил наградата на Факултетот за ликовни уметности „За најдобар покажан успех во текот на студирањето по матичниот стручно-уметнички предмет графика“.
1985-Добитник на Наградата за најдобар студент на генерацијата на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје.
1989-Добитник на Наградата од Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје за покажан најдобар успех во студирањето меѓу двата јубилеја 1949-1989 година по повод 40-годишнината од основањето на Универзитетот.
Во својата педагошка активност се посветува и со подготовка, пишување на рецензии и предговори, промовирање на изложби и афирмирање на сликарската уметност. Предава цртање, графика и графички техники.
Самостојни изложби
1976 Скопје, Галерија на домот на ЈНА
1986 Скопје, Културно информативен центар
1998 Врање (Србија), Галерија на Национален музеј
1998 Скопје, Национална галерија Даут пашин амам.
1998 Куманово, Народен музеј
1999 Скопје, Изложба на графики мал формат, Културно информативен центар
2000 Битола, Изложба на графики, Уметничка галерија
2000 Лесковац (Србија), Галерија Сунце
2001 Белград (Србија), Изложба на графики, Салон на ФЛУ
2003 Скопје, Изложба на цртежи, Галерија Аеро
2004 Струмица, Изложба на графики и цртежи, Работнички универзитет „Јоска Свештарот“
2005 Штип, Изложба на графики, Уметничка галерија Безистен
2009 Скопје, Македонски народен театар
2010 Штип, Изложба на цртежи
2011 Подгорица (Република Црна Гора)
2011 Охрид, Куќата на Робевци
2012 Велес
Учествувал на околу 30 групни изложби во Македонија и странство 1982 до 2012 година како и на неколку изложби со студенти од 2004 до 2012 година.
Награди
1986 Скопје, Откупна награда за графика на Народна Универзитетска Библиотека „Климент Охридски“
1987 Скопје, Годишна награда на Друштво на ликовни уметници „Моша Пијаде“
1988 Банска Бистрица (Чешка Република), Меѓународно признание за графика
1992 Скопје, Откупна награда за графика од Музеј на современета уметност
1997 Лесковац (Србија), Втора награда на Меѓународно графичко триенале во Лесковац
1999 Скопје, Награда за графика на изложбата Македонско ликовно творештво, мал формат
2001 Тетово, Меѓународна награда за графика на 1 Меѓународно Биенале на мала графика во Тетово
2002 Велес, Меѓународна награда за графика на 1 Меѓународно Биенале на мала графика во Велес

Езерска убавина
Масло
Контактирајте не за цена
Размисла
Масло
МКД контактирајте нè за цена
Портрет
Масло
Контактирајте нè за цена
Мемоари
Масло
Контактирајте нè за цена
Езерска вила
Масло
МКД 12,000

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Езерска убавина
Масло
Контактирајте не за цена
Размисла
Масло
МКД контактирајте нè за цена
Портрет
Масло
Контактирајте нè за цена
Мемоари
Масло
Контактирајте нè за цена
Езерска вила
Масло
МКД 12,000

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Ванчо Јаков
Ванчо Јаков
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Димитар Манев
Димитар Манев
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж