simeon-nicev

Симеон Ничев

Македонија , р. 1942

BIO:

Симеон Ничев е роден 1942 година во Охрид, Македонија.
Академија отсек за монументално сликарство завршил во Белград 1967 година, каде ги завршува и постдипломските студии. Од 1962 до 1992 година живее и твори во Белград и Сараево. Од 1992 година живее и работи во Скопје. Статус на слободен уметник ужива од 1978 година. За своето досегашно творештво добил преку 40 награди и признанија. Покрај сликарство се занимава со ликовна и применета графика. Симеон Ничев е автор кој остварува специфичен однос спрема светлината во сликата, спрема феноменот на белата слика и духовното во уметноста. Тој се вбројува во групата автори со класична инспирација и сензибилитет за јужните медитерански предели.

Зимски пејсаж
Масло
Нема на залиха

Зимски пејсаж
Масло
Нема на залиха

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Ванчо Јаков
Ванчо Јаков
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Димитар Манев
Димитар Манев
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Симеон Ничев

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж