2018_12_00_Tanas_Lulovski_Tane

Танас Луловски-Тане

Македонија , р. 1940

BIO:

Танас Луловски-Тане (1940-2006)
Танас Луловски е роден на 20 февруари 1940 год., во Желево, Леринско.
Основно училиште завршува во Бела Црква, Војводина, а потоа заминува во Романија каде едновремено ќе се запише во гимназија и во уметничко училиште (Јаши, Романска Молдавија).
По завршување на средното училиште во 1961 година заминува во Букурешт, каде ќе конкурира и биде примен на Факултетот за ликовни уметности.
1967-Дипломира на Институтот за ликовни уметности “Николае Григореску” во класата на проф. Александру Чукуренко.
До 1985 год. Луловски е слободен уметник.
Како стипендист на Италијанската влада, 1970-71, специјализира сликарство во Рим.
Студиски патувања во Париз, Амстердам, Мастрихт, Виена, Фиренца, Њујорк, Торонто.
Од 1985 год., работи како професор по сликарство на Факултетот за ликовни уметности во Скопје.
Самостојни изложби:
1967 – Букурешт, Галерија Калиндеру
1970 – Скопје, Салон на МСУ
1973 – Скопје, Уметничка галерија
1974 – Белград, Дом омладине
1977 – Белград, Салон на МСУ; Дубровник, Галерија Себастијан
1982 – Скопје, Уметничка галерија; Зрењанин, Мала галерија, Сомбор; Загреб, Галерија Дом на ЈНА
1984 – Белград, Галерија АЗ, Пепел и тестамент
1991 – Прилеп, Интервенции во простор: Во слава на сонот
1992 – Скопје, Интервенции во простор: Во чест на бесцелните жртви
1998 – Скопје, Интервенција во простор: Во помен на загинатите со незнајни гробови
2000 – Скопје, Музеј на град Скопје, Во слава на белото
2002 – Битола, Уметничка галерија, Во слава на белото Скопје, Чифте амам/Простор 2, Дали празен простор може да претставува уметничко дело?
2009 – Скопје, Културно-Информативен Центар,
1940-2006 Омаж
Награди:
1970 – Скопје, Трета награда за сликарство на изложбата Нашето историско минато;
1974 – Сомбор, Откупна награда на Сомборска ликовна есен;
1975 – Сараево, Награда Моша Пијаде на 6-та изложба на СЛУЈ;
Скопје, Награда Климент Охридски на изложбата на ДЛУМ-цртеж;
1977 – Награда 11 октомври на Р. Македонија;
Бања Лука, Награда на 8-ми Есенски салон;
1979 – Загреб, Откупна награда на 7-ма Загрепска изложба на југословенски цртеж;
1980 – Риека, Награда на 7-ма меѓународна изложба на оригинален цртеж;
Марибор, Откупна награда на Првото југословенско триенале на еко-уметност;
1983 – Ниш, Втора награда за сликарство;
1987 – Загреб, Откупна награда на 11-та Загрепска изложба на југословенски цртеж
1988 – Скопје, награда Никола Мартиновски на ДЛУМ за цртеж;
1998 – Скопје, Награда за сликарство на изложбата Арт егзодус;

Слични автори

Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Танас Луловски-Тане

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж