тофе шулајковски

Теофил-Тофе Шулајковски

Македонија , р. 1934

BIO:

Теофил Шулајковски-Тофе (1934-2009)
Теофил Шулајковски-Тофе е роден 1934 година, во Дебар, Македонија.
Училиште за применета уметност завршил во Скопје, дипломирал на Педагошката академија, а потоа и на Филозофскиот Факултет во Скопје. Остварил студиски престој во Франција, Германија, Италија и Грција. Член е на ДЛУМ од 1966 година. Првата самостојна изложба ја реализирал во 1957 година, во родниот град Дебар. Своите дела ги изложувал во речиси сите градови на Македонија, во градовите во поранешната југословенска држава СФРЈ (Белград, Загреб, Нови Сад, Врање, Параќин, Крагуевац, Земун, Титоград) и во градовите, надвор од југословенските простори, како Офенбах, Франфуркт, Нинберг, Дизелдорф (Германија) , Амстердам и Ротердам (Холандија), Малме (Шведска), Кастровилари, Ренде, Роџере во Италија. Реализирал шеесетина самостојни а учесвувал на повеќе од осумдесет групни домашни и меѓународни изложби.
Добитник е на наградите:
1979 - Награда “13 Ноември“ што ја доделува Град Скопје за сликарство.
1984 - “Димитар Пандилов“ - награда што ја доделува ДЛУМ за сликарство - мал формат.
1984 –“Лазар Личеноски“ - награда што ја доделува ДЛУМ за сликарство.
1985 - Награда на Уметничка галерија - Скопје
1985 - Медал на градот Кастровилари (Италија)
1986 - Плакета на градот Кастровилари (Италија)
1986 - Посебна награда од Собранието на град Скопје на Првото биенале на македонскиот акварел.
1987 - „ЛИКУМ“ - награда за сликарство доделена од Авторската агенција на Македонија.
1996 – “Вангел Коџоман“ за најуспешна изложба.
Неговите дела се дел од збирките на приватните колекционери, општествени организации, галерии во многу градови во Македонија, поранешните југословенски републики, но и во Англија, Австрија, Германија, Италија, Чехословачка, Швајцарија, Полска, Франција, Кина, САД, Австралија, Јужна Кореја, Холандија, Шведска, Турција и СССР.

Залез
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Вжештено пладне
Комбинирана техника
Нема на залиха
Воскресение
Комбинирана техника
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Залез
Комбинирана техника
Контактирајте нè за цена
Вжештено пладне
Комбинирана техника
Нема на залиха
Воскресение
Комбинирана техника
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Слични автори

Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Данчо Кал`чев
Данчо Кал`чев
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж