tomo-vladimirski

Томо Владимирски

Македонија , р.

BIO:

Томо Владимирски (26,08,1904-14,09,1971)
" Живеам за да сликам и сликам за да живеам"
Уште еден претставник на современата македонската ликовна сцена, чиешто дело и живот е поврзано со почетоците и развитокот на македонската модерна уметност од 30-те години на 20-тиот век. Ви го претставуваме еден од основоположниците на македонската ликовна и театарска уметност-Томо Владимирски,
26,08,1904 Роден во Скопје
1922-1933 Се школувал во Белград, кај професорите: Бета Вукановиќ, Љуба Ивановиќ, Милан Миловановиќ и Иван Радовиќ
1933-1935 Завршува Академски курс во Белград
1935-1937 Специјализира кај професорот Јакоб Обровски во Уметничката академија во Прага
1937 Прага, прва самостојна изложба во Тиршав дом
Скопје, самостојна изложба, Клуб на пријателите на Франција, 10-22 октомври
1938 Битола, самостојна изложба, бивша Хипотекарна банка, 8-22 октомври
Скопје, прво вработување како професор по цртање во Вечерната трговска школа
1939 Скопје, самостојна изложба, Свечена сала во Основното училиште “Цар Душан“
1939-1965 Скопје, работи како сценограф во Македонскиот народен театар
1943 Скопје, самостојна изложба, Училиште “Кнез Симеон Трновски“
1947 Москва и Ленинград, студиско патување
1947 Скопје, добива награда од Владата на Р.Македонија за ликовно творештво
1950 Скопје, добива награда од Владата на Р.Македонија за сценографија
1954 Италија, студиско патување
1955 Белград, Орден на трудот од III ред со Указ на Претседателот на Републиката
1957 Париз, тримесечен студиски престој
1960 Скопје, Клуб на писателите, самостојна изложба на тема “Покрај Вардар“
1961 Скопје, Октомвриска награда за изложбата “Покрај Вардар“
1964 Скопје, спомен-плакета на град Скопје од Собранието на град Скопје
1965 Белград, Орден на трудот со златен венец
1966 Скопје, на 1 јануари заминува во пензија
1967 Скопје, Октомвриска награда за животно дело
1968 Скопје, самостојна изложба “Ликовна вечер на Томо Владимирски“, Центар за култура и информации.
1970 Скопје, самостојна изложба “Низ Радика“, Уметничка галерија “Скопје“ (Даут-пашин амам)
1971 Куманово, самостојна изложба “Низ Радика“, Уметничка галерија
14,09.1971 ненадејно почина сликарот Томо Владимирски
1981 Скопје, Ретроспективно-монографска изложба, Музеј на современата уметност
2004 Скопје, Ретроспективна изложба “100 Години од раѓањето на Томо Владимирски“, НУ
Национална галерија на Македонија

Крај Вардар
Масло
Нема на залиха

Крај Вардар
Масло
Нема на залиха

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Томо Владимирски

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж