trajce-jancevski

Трајче Јанчевски

Македонија , р. 1928

BIO:

ТРАЈЧЕ ЈАНЧЕВСКИ (1928-2015)
Роден 29,01,1928 година во Куманово Р. Македонија
1949 Завршува Уметничка школа во Скопје
1954 Дипломирал на Академијата за применета уметност во Белград
1964-1965 Студиски престој во Париз
Член на ДЛУМ од 1963 година
Неговата прва промоција на светската ликовна сцена е на Петтата интернационална изложба на современа уметност во Њу Делхи како единствен претставник од Македонија, каде изложува заедно со светските имиња како Пикасо, Брак, Шагал, Руо и др.
Во 1976 година е застапен во книгата на “Уметници на ХХ век” издадена во Лондон, од В. Хофман. Издавачката куќа Монд од Париз го вклучи во публикацијата “Мастори, уметници од светот на ХХ век” во “Златна книга на колекционери и љубители на уметноста” во книгата “Who is who” и др.
Во 1987-1988 година е прогласен за член на Уметничката академија за Централна Европа во Париз, а во 1999 година е прогласен за член на Интернационалната академија “Greci-Marino” во Вербано, Италија.
Награди:
1966 Награда за сликарство, Њу Делхи
1968 Награда за најдобро ликовно дело во годината на ДЛУК
1969 Ноемвриска награда на град Скопје
Добитник на наградата на животно дело “11 Октомври”
ИЗЛОЖБИ:
1949-1956 - Изложби во Куманово
1952 - Самостојна изложба, Градско читалиште, Куманово - Изложба во рудникот "Лојане" - Кумановско
1957 - Самостојна изложба, Градско читалиште, Куманово
1963 - Самостојна изложба, Центар за култура и информации, Скопје
1964-2008 – Учество на изложбите на ДЛУМ
1965 - "Средба на солидарноста", салон на Собранието на Република Македонија, Скопје
1965/66 - Меѓународна изложба во Индија (Њу Делхи, Бомбај, Калкута, Јајипар, Чандигар)
1967 - Изложба на ДЛУК, Куманово
1968 - Самостојна изложба, Центар за култура и информации, Скопје - Самостојна изложба, Уметничка галерија, Куманово - "Кумановски уметници", Сомбор
1969 - "Современа македонска уметност", Ферара, Италија - "Современа македонска уметност", Истанбул, Турција - "Моето сакано дело", Дом на ЈНА, Скопје - Цртежи, гвашеви и акварели, Скопје
1970 - "Сојузна изложба -ВИИИ конгрес на Сојузот на ликовните уметници на Југославија", Загреб - Изложба на Меѓународната колонија, Струмица
1971 - Самостојна изложба, Уметничка галерија, Скопје
1972 - " Mедитеранско биенале", Александрија - "Современа македонска уметност", Јаши и Пијатра Њаме, Романија - "Југословенски современи сликари", Женева - Самостојна изложба, Уметничка галерија, Куманово - Самостојна изложба, Работнички универзитет, Струмица
1973 - "Седум современи македонски сликари", Врњачка Бања - "Дела од колекцијата на Уметничката галерија од Куманово", Скопје - 10 Години Струмичка ликовна колонија
1974 - "Јубилеј 30 години ДЛУМ", Скопје - "Жената - инспирација на уметникот", Дом на ЈНА, Скопје
1975 - Самостојна изложба, галерија при Домот на ЈНА, Скопје
1976 - "Денови на македонската култура", галерија Форум, Загреб
1977 - Изложба на меѓународната колонија, Струмица - ликовни средби – Суботица, Суботица - Истарска Саборница / Интернационално бианале, Пореч
1978 - "Современа уметност на народите и народностите на СФРЈ" (македонска селекција), Бања Лука - "Современа македонска уметност" (од колекцијата на Музејот на современата уметност во Скопје), Скопје - "Современа македонска ликовна уметност", Дом на култура, Тетово
1979 - Кумановски сликари, Панчево - "Ликовна есен" – Момент на југословенското сликарство, Сомбор
1982 - "Современа македонска уметност", Скопје
1983 - "20 Години Струмичка меѓународна колонија",
1963-1983 Скопје - ДЛУК – Вараждин 1984 - Аквизиции ИВ, Скопје - Самостојна изложба, ретроспектива на 30 години творештво, Уметничка галерија, Скопје - Самостојна изложба, Уметничка галерија, Куманово - "40 Години македонско ликовно творештво", 1944
1984 Скопје – "Галерија на неврзаните", Титоград
1986 - "Меѓународна изложба" (селекција 1986), Центар за современа меѓународна уметност, Париз – “ Меѓународна ликовна колонија", Штип
1987 - Меѓународна ликовна колонија Струмица 86, Крушевац - "Тито, Македонија, Југославија, светот", Музеј на Македонија, Скопје
1988 - "Надреализмот и неговите видови во современото македонско сликарство", Музеј на Македонија - "Надреализмот и неговите видови во современото македонско сликарство" – Дом на култура, Тетово - Меѓународна ликовна струмичка колонија
1989 - Традиционална изложба на Друштвото на уметници на Охрид (гостин), Охрид - Струмичка ликовна колонија, Струмица 89 - Самостојна изложба, Дом на култура "Јосип Броз Тито" и Народниот музеј од Куманово, Куманово
1990 - "Избор од ликовниот фонд на Македонската академија на науките и уметностите", Скопје - Изложба мал формат – галерија ГЛАМ, Скопје
1991 -Меѓународна ликовна колонија Струмица 90, Скопје - Самостојна изложба, Културно-информативен центар, Скопје - Самостојна изложба, "Уметност – мир – љубов" (акварели), КИЦ, Скопје
1992 - "Кумановски уметници 25 Години постоење на уметничката галерија" - Куманово
1993 - Самостојна изложба, Клуб на делегатите, Скопје
1994 - "Македонски современи сликари", Данска
1996 – Изложба, промоција на монографија и на поштенски марки објавени во Лозана, Швајцарија, во Клубот на пратениците - Скопје - "Зимски салон" – Скопје - "Сите Дезар" – Париз
1997 - "Салон на независни" (Гранд Пале), Париз - " Зимски салон", Скопје - Самостојна изложба по повод 10-годишнината на НИП Ѓурѓа, Книжевно-ликовен салон, 70 години од раѓање и 50 години творештво, Скопје
1998 - Академија за ликовна уметност на Централна Европа, Париз, Салон 98 - "Арт Егзодус", Скопје - Сликарство "Мал формат" – ДЛУМ, Скопје - Самостојна изложба, "Интернационален симпозиум на кардиолози", Охрид
1999 - "46. Годишна изложба" на ДЛУМ, Скопје - "Портрет – Автопортрет" - Самостојна изложба – МАНУ
2003 - Изложба во Француски културен центар
2007 - Кумановски ликовни уметници
2008 - Ликовна изложба (донаторска) на Лионс Клуб, Охрид, Хотел "Дончо", Охрид - Современа македонска ликовна уметност од фондот на меѓународната Струмичка ликовна колонија, Чифте амам, Скопје - 107 Македонски уметници во Париз – Цитй интернатионале дес артс, Парис - "60 Години Национална галерија на Македонија", Даут-пашин амам, Скопје - Изложба на дел од уметничката колекција на Стопанска банка, Национална галерија на Македонија - Даут-пашин амам, Скопје
2009 - Ретроспективна изложба 60 години творештво- Национална галерија Даут Пашин Амам, Скопје

Птици
Масло
Нема на залиха

Птици
Масло
Нема на залиха

Слични автори

Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Трајче Јанчевски

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж