vancho-gjorgjievski

Ванчо Ѓорѓиевски

Македонија , р. 1924

BIO:

Ванчо Ѓорѓиевски (1924-2009)
Роден 24.06.1924 Скопје, Македонија
Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Белград 1952 година.
Од 1952 учествувал на бројни изложби на ДЛУМ и групата Мугри во земјата и странство.
Имал повеќе студиски престои во: Париз (1954,1960 и 1962,1963), а изложувал во Италија, Холандија, Полска, поранешна СССР, Финска.
Добитник е на повеќе награди меѓу кои:1966 - Oктомвриска награда за сликарство на СРМ, 1975 - Нерешки мајстори на изложбата на ДЛУМ
По плодната педагошка работа, се пензионирал како редовен професор на ФЛУ во Скопје.
Починал 2009 година.

Мајка со дете
Масло
Контактирајте нè за цена

Мајка со дете
Масло
Контактирајте нè за цена

Слични автори

Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж