Vangel_Kodzoman_Retrospektiva

Вангел Коџоман

Македонија , р.

BIO:

Вангел Коџоман (1904-1994)
Роден 14.02.1904 година во Струга.
Вангел Коџоман и припаѓа на генерацијата сликари-пионери, , кои во Македонија помеѓу двете светски војни, а особено после ослободувањето силно придонесува за афирмација на македонското современо ликовно творештво како и за создавањето нови кадри, затоа и се смета за еден од основоположниците на современата македонска уметност
1924-Се запишува на државната Уметничка школа во Белград, а потоа и двегодишен академски курс кај проф. Милан Миловановиќ, а посетувал и часови кај Б. Вукановиќ и Љ. Ивановиќ.
1931-Работел како ликовен педагог во Охридската гимназија, поставувајќи ги основите на ликовната педагогија во Македонија.
1938-1945 Работел како професор по ликовно воспитување во Белград
1945-1952 Работел како ликовен професор во Училиштето за применета уметност во Скопје
Коџоман е еден од основачите на Друштвото на ликовни уметници на Македонија во Скопје, и долгогодишен член на управата.
1952-Започнал да работи како професор на Педагошката школа во Скопје, каде предавал до 1972 година, сликарство и методика на ликовното воспитување. Основач на ликовната група при Педагошката школа во Скопје и учител на повеќе генерации млади македонски уметници и ликовни педагози кои денес дејствуваат во државата.
1955-1956 Студиски престој во Париз
1969- Добитник на Октомвриската награда на Македонија за животно дело.
1972-Скопје, ја отворил тематската изложба “Старата скопска чаршија”. Се пензионира. Го добива почесното звање на заслужен ликовен педагог на Југославија
1974- Струга е отворена постојаната тематска изложба “Струга во минатото”, сместена во спомен куќата на Вангел Коџоман
1975-Добитник на Ноемвриската награда на градот Струга, истата година станал дописен член на МАНУ, а од 1981 година и нејзин редовен член.
1979-Наградата АВНОЈ за општо значење за развитокот на СФРЈ во областа на ликовната уметност.
1981-Добитник на наградата “13 Ноември” на град Скопје за тематската изложба “26 јули 63”
Вангел Коџоман се смета како сликар на македонскиот пејзаж и македонскиот човек, работејќи во духот на академскиот реализам и постимпресионистичка постапка, формирајќи го своето сликарство на искуствата на интимизмот, социјалната уметност, како и на кубизмот, фовизмот и експресионизмот.

Скопскиот парк
Масло
Нема на залиха
Пролет во Скопје
Масло
Нема на залиха
Стара чаршија
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Скопскиот парк
Масло
Нема на залиха
Пролет во Скопје
Масло
Нема на залиха
Стара чаршија
Масло
Нема на залиха

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Слични автори

Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Ванчо Ѓорѓиевски
Ванчо Ѓорѓиевски
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Боро Митриќески
Боро Митриќески
Македонија
Танас Луловски-Тане
Танас Луловски-Тане
Македонија
Душан Перчинков
Душан Перчинков
Македонија
Теофил-Тофе Шулајковски
Теофил-Тофе Шулајковски
Македонија
Александар Ристески
Александар Ристески
Македонија
Петар Мазев
Петар Мазев
Македонија
Ордан Петлевски
Ордан Петлевски
Македонија
Лена Стефанова
Лена Стефанова
Македонија
Томо Владимирски
Томо Владимирски
Македонија
Трајче Николовски
Трајче Николовски
Македонија
Александар-Цане Јанкуловски
Александар-Цане Јанкуловски
Македонија
Томо Шијак
Томо Шијак
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж