вело ташовски

Вељо Ташовски

Македонија , р. 1949

BIO:

ВЕЉО ТАШОВСКИ (1949 – 2009)
Вељо Ташовски е роден во 1949 во с. Осој, Дебар, Република Македонија. Академија за ликовни уметности завршил во Љубљана во 1975 година на одделот за сликарство, во класата на проф. Габриел Ступица. Постдипломски студии завршил во 1979 година на истата академија. До 1983 година живеел и работел во Љубљана, каде што членувал во Друштвото на ликовните уметници на Словенија и во Друштвото на ликовните уметници на Љубљана. Исто така бил член на ликовната група „Еквурна“, при што активно учествувал на сите ликовни манифестации. Во тој период работел како слободен уметник. Во меѓувреме, реализирал повеќе самостојни изложби и учествувал на значајни ликовни колонии во тогашната СФРЈ и во странство. Од 1984 година се вклучил активно во ликовниот живот во Македонија. Од 1987 година се вработил на Факултетот за ликовни уметности, а од 2001 година добил наставно-научно звање редовен професор приистиот факултет на одделот за сликарство. Во периодот од 1993 до 1995 година бил продекан за настава, а од 2002 до 2006 година бил декан на Факултетот за ликовни уметности при Унивирзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Македонија.
Самостојни изложби
1976 - Скопје, Дом на младите „25 Мај“
1979 - Љубљана (Словенија), Галерија „Шкуц“
1979 - Љубљана, (Словенија), Биотехнички факултет
1980 - Врхника (Словенија), Галерија „Дома“
1980 - Ново Место (Словенија), Доленска галерија
1981 - Скопје, Дом на младите „25 Мај“
1988 - Скопје, Ликовен салон на ДЛУМ
1993 - Скопје, Уметничка галерија Даут-пашин амам
1993 - Битола, Завод, музеј и галерија
1998 - Белград (Србија), СКЦ
1998 - Нирнберг (Германија), Kunst imim sclioss almoshof
2007 - Скопје, Музеј на град Скопје
2009 - Загреб (Хрватска), Галерија „Форум“
2010 - Скопје, Галерија „Око“
2012 - Нирнберг (Германија), Советот на градот
2014 - Скопје, Национална галерија на Македонија, Даут-пашин амам
2015 - Штип, НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј - Штип; Битола, НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Битола, Велес, Народен музеј
2016 - Софија, КИЦ на РМ во Софија
Групни изложби
Учествувал на многубројни значајни групни изложби во земјата и во странство, односно во Европа, САД и во Австралија.
Награди
1974 - Награда за сликарство „Франц Прешерн“, Љубљана
1982 - Прва награда за сликарство на изложбата Млада генерација IV, Скопје
1984 - Прва награда за сликарство на изложбата од ликовната колонија „Ечка“, Зрењанин
1987 - Откупна награда за сликарство на МСУ, Скопје
1989 - Откупна награда за акварел на Модерна галерија, Риека од VI биенале БАЈ во Карловац
1989 - Специјално признание за сликарство од ДЛУМ, Скопје
1989 - Прва награда за сликарство мал формат „Димитар Пандилов“, Скопје
1991 - Откупна награда на цртеж на МСУ, Скопје
2005 - Златна плакета за сликарство „Нерешки мајстори“, Скопје
2006 – Гран при на XI Зимски салон на ДЛУМ, Скопје

Мотив од Гарчица
Масло
контактирајте нè за цена

Мотив од Гарчица
Масло
контактирајте нè за цена

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Ванчо Јаков
Ванчо Јаков
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Димитар Манев
Димитар Манев
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Вељо Ташовски

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж