vladimir-georgievski

Владимир Георгиевски

Македонија , р. 1942

BIO:

Владимир Георгиевски (1942-2017)
Владимир Георгиевски е роден 01.06.1942 во Скопје, и претставува еден од најистакнатите современи македонски сликари. Во 1968 дипломира на Академијата за ликовни уметности во Белград, каде што по две години, во класата на професор Младен Србиновиќ завршил постдипломски студии. Бил член на Здружението на ликовните уметници на Србија, и член на Друштвото на ликовните уметници на Македонија. Работел како редовен професор на Архитектонскиот факултет во Скопје, и на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Во целокупното творештво на Владимир Георгиевски, човекот и неговата судбина се постојана тема, естетска провокација и креативна преокупација. Георгиевски има поминато низ неколку фази на уметничко изразување, но секогаш успешно сочувувајќи ја нагласената оригиналност. Самостојно изложувал во Рим, Париз, Виена, Киев, Санкт Петербург, Истанбул, Софија, Белград и во Скопје. Владимир Георгиевски исто така создал сценографски и костимографски решенија за преку 30 театарски претстави во Македонија и во земјите на поранешна Југославија. Објавувал есеи и размислувања во весници и во списанија. Негови дела се изложени во холот на Факултетот за музичка уметност, во Домот на АРМ.

Мртва природа
Масло
Нема на залиха

Мртва природа
Масло
Нема на залиха

Слични автори

Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Ванчо Јаков
Ванчо Јаков
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Димитар Манев
Димитар Манев
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Сите дела од Владимир Георгиевски

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж