zharko-basheski

Жарко Башески

Македонија , р. 1957

BIO:

ЖАРКО БАШЕСКИ роден 11.08.1957 година во Прилеп, македонски скулптор и професор на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во 1988 година во класата на Петар Хаџи Бошков. 1998 година завршува Постдипломските студии во класата на Драган Поповски-Дада, каде што во тој момент работел како стручен соработник, додека пак во периодот од 1979-1982 година бил на студиски престој во Лондон. Неговото гледиште во творештвото е свртено кон човечкото, па оттука и интересот за хиперреалистичен пристап во обликувањето на концептот на делото, кој во теоретската проекција го надминува хиперреализмот, зборува за животот и светот во кој живееме.
Во неговата работа има неколку елементи кои се нови во светот на скулптурата и тоа го прави неговото најново дело различно: концептот, современите погледи на човековата состојба преку самонабљудување, техничко производство и употреба на нови материјали (смола полиестер, полимермер, силикон, природна коса), хиперреалистичниот третман, големината на делото, филозофскиот пристап - сето тоа, кога се комбинира во едно, нуди повеќеслојно читање на уметничкото дело.
Во моментов е член на Националниот одбор за акредитација и евалуација, Сенатот на УКИМ и Интеруниверзитетската конференција. Од 1999 до 2009 година бил раководител на Катедрата за скулптура на Факултетот за ликовни уметности. Неговото дело е претставено на повеќе меѓународни изложби. Добитник е на бројни награди. Голем дел од неговите дела се наоѓаат во приватни колекции во земјата и во странство.
Самостојни изложби:
2016 Скопје, Национална галерија, Ordinary Human
2015 Париз, галерија Helene Nougaro, "Adam And Eve - Eternal Resumption"
2014 Цетиње, Уметничка галерија на Црна Гора "Miodrag Dado Đurić изложба "Behind the Look"
2013 Нирнберг, Уметничка галерија „Бунсен Гете“
2011 Венеција, 54-то Интернационално биенале – Прескок
2010 Охрид, КИЦ “Глигор Прличев”
2010 Прилеп, Уметничка галерија – Културен центар “Марко Цепенков”
2010 Скопје, Културен информативен центар
2010 Њуjорк, Галерија „МС“
2004 Скопје , Скулптури, Музеј на Град Скопје
1998 Скопје Скулптура-Temple Hram, Музеј на современа уметност
1997 Скопје , Уметничка галерија – Даут Пашин Амам
1994 Скопје , Културен информативен центар
1993 Битола, Уметничка галерија
1993 Прилеп, Уметничка галерија – Културен центар “Марко Цепенков”
1984 Прилеп, Уметничка галерија – Културен центар “Марко Цепенков”

Торзо
Скулптура
Контактирајте нè за цена
Исчекување
Скулптура
Контактирајте нè за цена
Откриена убавина
Скулптура
Контактирајте нè за цена
Неочекувана срамежливост
Скулптура
Контактирајте нè за цена
Venus
Скулптура
Контактирајте нè за цена

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Исчекување
Скулптура
Контактирајте нè за цена
Торзо
Скулптура
Контактирајте нè за цена
Откриена убавина
Скулптура
Контактирајте нè за цена
Неочекувана срамежливост
Скулптура
Контактирајте нè за цена
Venus
Скулптура
Контактирајте нè за цена

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Слични автори

Рубенс Корубин
Рубенс Корубин
Македонија
Миле Корубин
Миле Корубин
Македонија
Драгутин Аврамовски-Гуте
Драгутин Аврамовски-Гуте
Македонија
Александар Ивановски Карадаре
Александар Ивановски-Карадаре
Македонија
Стефан Хаџи-Николов
Стефан Хаџи-Николов
Македонија
Доне Милјановски
Доне Милјановски
Македонија
Коле Манев
Коле Манев
Македонија
Ана Темкова
Ана Темкова
Македонија
Јовица Мијалковиќ
Јовица Мијалковиќ
Македонија
Жарко Башески
Жарко Башески
Македонија
Свето Манев
Свето Манев
Македонија
Благоја Николовски
Благоја Николовски
Македонија
Трајче Јанчевски
Трајче Јанчевски
Македонија
Тони Чатлески
Тони Чатлески
Македонија
Вангел Коџоман
Вангел Коџоман
Македонија
Борислав Траиковски
Борислав Траиковски
Македонија
Маја Стефановска
Маја Стефановска
Македонија
Иван Велков
Иван Велков
Македонија
Данчо Кал`чев
Данчо Кал`чев
Македонија
Димитар Манев
Димитар Манев
Македонија
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

 

Сите дела на нашиот сајт

  • Сите
  • Акрилик
  • Икона
  • Комбинирана техника
  • Масло
  • Принт
  • Скулптура
  • Филигран
  • Цртеж